Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

23 Temmuz 2013 Salı

"Barbie gibi"

Böyle birşey vardı biz çocukken. Barbie gibi güzel saç, Barbie gibi güzel yüz, Barbie gibi güzel gülümsemeden ibaretti. Tabii ki günümüzde de devam etmiyor değil, ama artık çocukluğun verdiği naiflik olmadığından hepimiz haberdarız; Barbie gibi meme, Barbie gibi ince bel, Barbie gibi popo gibi tabirlerden.

Barbie'e ye benzenmesi dikte edilen güzellik efsanesinden etkilenen sayısı yadsınamayacak kadar kadın var. Genellikle slav ırkından kadınların "zaten bende bu özelliklerin renk ve boy kısmı mevcut bari olmuşken tam olsun" fikiriyle estetik ameliyatlarla kaburgalarını aldırıp, kalçalarını kaldırtıp, meme büyütme ameliyatına girip çakma bir Barbie'ye dönüştüğünü defalarca gördük.

Yukarıdaki fotoğraftaki bir mutant değil, öyle görünse de. Buna benzer bir tane Beyaz Show'a gelmişti de Beyaz dahil stüdyodaki tüm erkeklerin dibi düşmüştü. Bu duruma eminim bütün hemcinslerim bir tarafıyla gülmekteydi. Çünkü küçükken oynadığımız o oyuncak gibi değil, robot gibiydi bu kızlar. Fakat bütün yüreğimle genellemelere karşı olan biri olarak söylemeliyim ki erkeklerin çoğu zaten bunun peşinde değil mi? Ne olursa olsun yeter ki fizik "güzel" olsun. Güzel kavramı çoktan belirlenmiş zaten.

Efendim güzellik kavramı deyince bu fotoğraflara bakarak akla ilk gelen, büyük meme, kaburgasız bel, büyük popo, ama inanılmaz tezat şekilde ince bacaklar ve kollar, ifadesiz bakışlar... Lakin Türk erkekleri bu yapmacıklığın mı farkına vardı yoksa Türkiye'ye gelen barbielerin maddi isteklerine mi karşılık veremediler bilinmez; Türk işi kızlar çıktı piyasaya. Zamanında "telekız" diye tabir edilen kızların yeni versiyonu var artık, sanalkızlar. Yok yok öyle 900lü hatlar falan değil, bayağı bayağı kendini götle memeyle pazarlayan amcık suratlılar. Memen biraz büyük olsun, dudağın da botokstan hissedilmeyecek kıvamda kalın olsun, müşterilerin artıyor. Küçük tatlı şeyler peşinde koşan çok Türk evladı var!

Halbuki herşeyin bir kolayı var. İnsanlar bebeklere benzemeye çalışacağına, bebek üreticileri durumu değiştirebilir! Evet burada Polyanna'ya bağlıyoruz. Güzellik endüstrisi bu seksist bebek üreticilerinin yardımıyla bu noktaya geldi. Ama genç sanatçı ve araştırmacı Nikolay Lamm, eğer Barbie kızları normal kadınlara göre tasarlansaydı nasıl olurdu konulu bir çalışma gerçekleştirmiş ve ortaya bu linkteki tıktık haber çıkmış. Üşengeç ruhlar için:
Measured up: Artist Nickolay Lamm of used the measurements of an average 19-year-old woman to create a 3-D model, which he photographed next to a standard Barbie doll
Comparison: Photos of a Barbie doll and the 3D printed model were taken and a Photoshop was applied to the 3D printed model to make it look like a Barbie doll


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder